

# Winter 2025 Online Orientation Schedule

## (Monday, Dec 9, 2024 - Tuesday, Dec 10, 2024)

- Plan to arrive 5-7 minutes early.
- Keep your microphone muted to avoid echoes.
- Avoid using external speakers to prevent feedback and distortion; opt for a headset or headphones.
- Using Mozilla Firefox as your web browsers preferable.
- All sessions will be recorded for those unable to attend.





## MONDAY, 12/9/2024

## WELCOME SESSION

9:30 AM - 10:00 AM (30 MINS)

Greetings from ISP staff! Reviewing the orientation schedule

## ACADEMIC COUNSELING 1

10 AM - 10:50 AM (50 MINS)

Counselors will talk about the US Educational System, General Education versus Major classes, and how to choose the right classes for your major and goals! (10 MINS BREAK)

## **IMMIGRATION WORKSHOP 1**

#### 11 AM - 11:50 AM (50 MINS)

Review of all major immigration regulations and policies as they apply to F-1 visa students: Immigration documents | Change of address | Extension of Programs | Full-Time Attendance | (10 MINS BREAK)

## TUITION WORKSHOP

12:00 PM - 12:30 PM (30 MINS) An overview to introduce you to a variety of tuition and fees payment methods. (NO BREAK)

## HEALTH REQUIREMENTS TB & MMR

12:30 PM - 1:00 PM (30 MINS) All F-1 visa students who will be studying from inside the U.S. have to meet Health requirements. An overview of requirements and how to submit them.

(NO BREAK)

## HEALTH INSURANCE

#### 1:00 PM - 1:30 PM (30 MINS)

Health insurance is mandatory for all F-1 visa students. Learn what is covered under your plan, what is excluded and how to waive it if you will study outside the U.S.

# TUESDAY, 12/10/2024

## ACADEMIC COUNSELING 2

9:30 AM - 10:20 AM (50 MINS) You will be learning about important registration policies, understanding the grading system, and college support services! (10 MINS BREAK)

## **IMMIGRATION WORKSHOP 2**

#### 10:30 AM - 11:20 AM (50 MINS)

Continuation of major immigration regulations for F-1 students:

Social security numbers(SSNs) | Employment | Online Classes | Travel Abroad and Re-Entry | Consequences of Not Maintaining Status

(10 MINS BREAK)

## **ASSESSMENT WORKSHOP**

11:30 AM - 12:00 PM (30 MINS) Review of the math, English, and ESL assessment. (5 MINS BREAK)

## HOUSING INFORMATION

(PRESENTED BY:INTERNATIONAL STUDENT PLACEMENT) 12:05 PM - 12:30 PM (25 MINS) An overview to introduce you to a variety of housing options and offer some suggestions to guide you in your housing search.

(NO BREAK)

## AFTER ARRIVAL WORKSHOP

#### 12:30 PM - 1:10 PM (40 MINS)

Learn what essential documents to bring when entering the U.S. and the key steps to follow after arrival for a smooth transition. (NO BREAK)

## <u>Q&A</u>

1:10 PM - 1:30 PM (20 MINS) ISP staff will join the Q&A session to answer any questions you may have.